Ev Satarken Nelere Dikkat Edilmeli
Bilindiği gibi, kendinize ait bir gayri menkulünüz olsa da, bunun satışını direkt olarak gerçekleştiremiyorsunuz. Daha doğrusu, satışı gerçekleştirirken yasal olarak dikkat edilmesi gereken noktalar. Bireysel sahip olunan taşınmazlar ile şirketlere ait taşınmazların satışında da çeşitli prosedürler bulunmaktadır. Bu prosedürlerde hatalar olduğu takdirde, satış ile ilgili yasal işlemler başlatılabilir. Satış işlemlerinde usulsüzlük yapılması, kendinize ait bir ürünün satışını yaparken bile başınızın ağrımasına neden olabilir. Bu sebeple, ev satarken nelere dikkat edilmeli konusunda aklınıza takılabilecek tüm soruları sizin için derledik.
Öncelikle ev satışlarında dikkat edilmesi gereken, evin gerçek sahibi / sahipleri ortak başvuru yapmalıdır. Diğer bir önemli nokta da ev şahsa mı ait, şirkete mi ait olduğudur. Çünkü her iki sahiplikte de prosedürler farklı işler. Bireysel kişilerin sahip olduğu evlerin satışında dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Gayrimenkulün tapudaki satış değeri; Siz evinizi kaça satmak isterseniz isteyin, tapuda asgari bir ücret belirtmeniz gerekir. Satılacak olan evin bir yıl önceki emlak vergisindeki esas değeri baz alınarak bir hesaplama yapılır. Geçen yılki değer fiyatından ortalama olarak 14,25 gibi bir oranla fiyatta artış sağlanmalıdır. Yani tapuda asgari bedel gösterirken, bu şekilde bir artış oranı ile, taban fiyat belirtilmesi gerekmektedir. Bu oranın çok üzerinde de fiyat biçilebilir, yasal olarak bir sakıncası bulunmamakla birlikte, harç bedeli de belirtilen fiyat üzerinden ödenir.
- Gayrimenkulün asıl satış fiyatı; Asıl satış bedeli, tapuda gösterilen asgari satış fiyatının altında olur ise, bunun için de özel olarak bir bildirim yapılması gerekiyor. Harç hesaplaması bu bilgilendirmeye göre yapılır.
- Harç ödemesi; Harç ödemesi satışı gerçekleştirilen gayrimenkulün satış fiyatının binde 15’i kadardır. Alıcı da, satıcı da bu bedeli ayrı ayrı öder.
- Satış gerçekleştiren kişiler a);Miras ya da bağış yolu ile kazanılan gayrimenkullerin satışında (zaman ve satış bedeli fark etmeksizin) gelir vergisi ödemezler; b); Satışı yapılan ev 4 yıl içerisinde sahip olunmuş ise, gelir vergisine tabi tutulmaktadır.
- Belediyeye yapılması gereken bildirim; Ev satışınızı gerçekleştirdikten sonra, yasal olarak bu satışın tamamlandığını ve el değiştirdiğini bağlı bulunan belediye bildirilmelidir.
- Şirket gayrimenkullerinin satışı; Bu satış şekli ile ilgili farklı prosedürler bulunmaktadır. Bu prosedürler için de sitemiz içerisindeki diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.